Σάββατο, 13 Απριλίου 2013

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΠΕΤΜΕΖΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ''ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ''

ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ:

Ο Λεόντιος Πετμεζάς είναι διακεκριμένος σύγχρονος θεωρητικός- ιστορικός τέχνης, συγγραφέας και δημοσιογράφος. Είναι πτυχιούχος της σχολής Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.Είναι απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου και της Ανωτέρας δραματικής σχολής Τράγκα. Σπούδασε Ιστορία Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δημοσιογραφία στο Ίδρυμα Μπότση και στη σχολή Antenna. Παρακολούθησε ιστορία τέχνης και ζωγραφική στην Eυρώπη και την Αμερική.

Έχει γράψει 11 βιβλία και 17 θεατρικά έργα που έχουν παρουσιαστεί στο θέατρο. Σε αρκετά έργα του έχει πρωταγωνιστήσει. Από τους σημαντικούς ρόλους που έχει παίξει σε θεατρικές σκηνές είναι ο Πιρλιπλίν στο έργο Πιρλιπλίν και Μπελίσσα του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα το 2011 σε διασκευή της Νίκης Τριανταφυλλίδη και ο ρόλος στο Καλοκαίρι θα θερίσουμε του Αλέξη Δαμιανού.Στο κινηματογράφο ο κεντρικός ρόλος στη ταινία Τέσσερα επί τέσσερα του Αλέξη Κατσαρού. Το 2012 πρωταγωνίστησε στo παιδικό διαδραστικό παιδαγωγικό θεατρικό έργο Η Ζεραλντίν και το ξωτικό της λίμνης. Επίσης έχει γράψει τραγούδια που μελοποιήθηκαν.

Από τα μέσα της δεκαετίας του '80 έως σήμερα έχει συνεργαστεί με Δήμους, Υπουργεία, Πρεσβείες, Νομαρχίες, γραφεία πολιτικών, πνευματικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, ινστιτούτα, εκδοτικά συγκροτήματα και χώρους τέχνης. Από το 2004 διατελεί Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Επιστημονικός σύμβουλος του εικαστικού θεσμού "Τέχνης Φλόγα". Η συνεργασία του με τον εικαστικό θεσμό συνίσταται και στη διδασκαλία ζωγραφικής και ιστορίας τέχνης. Ασχολείται με την διοργάνωση εκθέσεων, φεστιβάλ και Δρώμενων τέχνης και πολιτισμού ανά το κόσμο. Έχει συμβάλει στην εγκαθίδρυση νέων κινημάτων της τέχνης. Διδάσκει Ιστορία της σύγχρονης τέχνης. Συχνά παρίσταται ως εισηγητής σε διεθνείς συναντήσεις και συμπόσια για τη τέχνη. Εκθέτει συχνά εικαστικά έργα του στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό και έχει λάβει θετικά σχόλια από επιφανείς κριτικούς. ΄Εργα του ανήκουν σε γνωστές συλλογές τέχνης (VILLA ΡΟΔΟΠΗ, ART STUDIO EST, ART WAY, ART KOLONAKI κ.ά.) ενώ σημαντικό μέρος τους έχει διατεθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Προλογίζει εκδόσεις (βιβλία και καταλόγους εκθέσεων), εκθέσεις, events, happenings, performances και άλλα πολιτιστικά γεγονότα. Εργάζεται ως κριτικός τέχνης στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ . Δραστηριοποιείται ενεργά αρκετά χρόνια με το συνδικαλισμό σε σωματεία, ενώσεις και συνδικάτα. Είναι πολλά χρόνια τακτικό μέλος στην Ένωση Συντακτών Περιοδικού - Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) και στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) στις οποίες έχει αναπτύξει γόνιμη συνδικαλιστική δράση. Έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις από επιστημονικούς και άλλους φορείς. 


προσωπικό ιστολόγιο: http://leonpetmezas.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου