Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013

ΝΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ (1942-2013)
 Πλήθος φίλων, συγγενών, ανθρώπων της τέχνης και γνωστών ηθοποιών βρέθηκαν στο τελευταίο αντίο στη μεγάλη ηθοποιό, το  απόγευμα της Πεμπτης 16 Μαιου 2013, στο κοιμητήριο του Ζωγράφου.

Ανάμεσα σε αλλους διακρίναμε τους ανθρώπους του θεάτρου και του κινηματογράφου και της τηλεόρασης: Άννα Φόνσου, Μαρία Σκούνζου,Ελένη Ανουσάκη, Μάρθα Καραγιάννη, Γιώργο Βούρο,Χρήστο Καλαβρούζο Aλεξανδρα Λαδικού,Αλμπέρτο Εσκενάζυ, Ζαχαρία Ρόχα, Θανάση Παπαγεωργίου, Σπύρο Μπιμπίλα, Μαρία Δημητριάδου, Μαίρη Ραζή,το πρώην σύζηγο της Κώστα Μεσσάρη,το Περικλή Λιανό,τους σκηνοθέτες Δημήτρη Παπακωνσταντή και Μέλιο Ανδρικόπουλο ,το κριτικό θεάτρου Λέανδρο Πολενάκη  κ.α.
 Παρόντες ηταν και   νεότεροι ηθοποιοί-συνεργάτες της κόρης της ,ηθοποιού και σκηνοθέτιδας Ζωής Μασούρα: Μαρία Λάζαρη, Βασίλης Σαμαριτάκης, Νίκος Χρηστίδης, Νάσος Παπαστάθης.
Επίσης ο ηθοποιός και ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που ερμήνευσε το ρόλο του Περλιπλιν το 2011 στο θεατρικό εργο '' Πιρλιπλιν  και Μπελλίσα'' του F.C.Lorca που ειχε μεταφράσει και διασκευάσει η Νίκη Τριανταφυλλίδη και ειχε σκηνοθετήσει η Ζωή Μασούρα.  

                          Συγκινητικό και μεστό επικήδειο εκφώνησε ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρωνίτης

  Επικήδειο λόγο επίσης εκφώνισε ο ηθοποιός Σπύρος Μπιμπίλας, εκπροσωπώντας το Σ.Ε.Η .

Στη  ταφή της τραγούδησαν τραγούδια από το '' Ματωμένο Γάμο ''του Λόρκα και από άλλα θεατρικά έργα.


   Η Νίκη Τριανταφυλλίδη πρωταγωνίστησε πάνω από 30 χρόνια στο Θέατρο και τον κινηματογράφο και διακρίθηκε για τις θεατρικές ερμηνείες της με το  βραβείο ''Μαρίκα Κοτοπούλη'',Το 1970 κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για την ταινία μικρού μήκους, ''Συνηθισμένο μου όνειρο''. 
Αλησμόνητη επίσης η ερμηνεία της στην εμβληματική  τηλεοπτική σειρά, στην κρατική τηλεόραση, «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται».
 Δίδαξε στις δραματικές σχολές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Πέλλου Κατσέλη και στη σχολή Τράγκα. 

  Εκτός από  σπουδαία ηθοποιός με τεράστια υποκριτική γκάμα, ηταν μία υπέροχη δασκάλα,  μία  μαχητική και ασυμβίβαστη γυναίκα που ήξερε να μάχεται για τα πιστεύω της,πο ήξερε  να τιμά και να αγαπά τους φίλους της και τους καλλιτέχνες που εκτιμούσε.

Ενταγμένη στους χώρους της Αριστεράς και στο ΚΚΕ υπήρξε ενας δικαιος ανθρωπος με πολύχρονους αγώνες και ιδεαλιστικά ιδεώδη.
 Ο θάνατός της είναι μία μεγάλη απώλεια για το Ελληνικό Θέατρο.
 Τελευταια δουλειά της στο θέατρο ηταν η μετάφραση και διασκευή της Αριστοφανικής κωμωδίας ''Εκλησιάζουσες'που θα ανέβει το φετινό καλοκαίρι από τη θεατρική  Ομάδα ''Πενίας Τέχνες'' σε σκηνοθεσία της Ζωής Μασούρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου