Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014

Με εντυπωσιακή επιτυχία έγινε η ιδιότυπη εκδήλωση με τίτλο: Από την ΕΓΚΑΡΣΙΑ ΠΤΗΣΗ στον ΠΟΛΥΣΜΙΓΟ ΑΙΝΟ του Κώστα Ευαγγελάτου!!!!!!!!!!!!!


.ΑΘΗΝΑ ΜΟΥΙΚΗ Κ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΛΙΛΑ ΚΑΠΠΑΤΟΥ
 Η PERFORMANCE πραγματοποιήθηκε στον εκθεσιακό χώρο του Ιόνιου Κέντρου Τεχνών και Πολιτισμού στα Μεταξάτα της Κεφαλονιάς, με την παρουσία πολλών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και φιλοτέχνων. 

Στην Αίθουσα εκθέσεων του IONIAN CENTER είχαν αναρτηθεί ψηφιακές εικόνες, εκτυπώσεις με ποιήματα και ένα πρόσφατο έργο του Κώστα Ευαγγελάτου, αφηρημένη σύνθεση μεγάλων διαστάσεων σε καναβάτσο, εμπνευσμένο από την Κεφαλονίτικη φύση. 
Στην μοναδική αυτή βραδιά-αισθητική εμπειρία, που συνεχίστηκε με την παρουσία  στο αμφιθέατρο του Κέντρου συμμετείχαν: ο καλλιτέχνης Ramadan Margjoka στην αρχική μνημειακή ζωντανή σύνθεση του tableau vivant " Byron's Rock" / "Ο Βράχος του Βύρωνα", συμβολίζοντας τη θλίψη του βυρωνικού πνεύματος...( Ο μεγάλος ποιητής, φιλέλληνας και αγωνιστής Λόρδος Βύρωνας, ως γνωστόν διέμενε στην υπό αγγλική κατοχή τότε Κεφαλονιά πρίν μεταβεί στην υπόδουλη Ελλάδα και η παράδοση τοποθετεί τον βράχο που επάνω ατένιζε το Ιόνιο και εμπνεόταν σε λοφίσκο της περιοχής της Λακήθρας). Το 1988  ο Κώστας Ευαγγελάτος, παιδιόθεν θαυμαστής του Βύρωνα, στην εναρκτήρια εκδήλωση της Byron Society στο Βρετανικό Συμβούλιο στην Αθήνα είχε παρουσιάσει το ζωντανό εικαστικό έργο " Ο Θάνατος του Ποιητή", με μουσική του συνθέτη, καθηγητή μουσικολογίας του Παν/ μίου Αθηνών Ίωνα Ζώτου.)
Μετά τη ζωντανή σύνθεση που άρχισε με video-art, όπου εισαγωγή στο λόγο έγινε από ένα γρύλο που βιντεοσκοπήθηκε σε χάλασμα της σεισμόπληκτης παραλίας του Αργοστολίου, με συνοδεία προβολής εικαστικών έργωνo Αμερικανός καλλιτέχνης ήχου CRAIG DONGOSKI, συνέθεσε ηλεκτρονικά με βάση την απαγγελία  ενός ποιήματος από την Ζωίτσα-Αλεξία Μαρτσέλου και ταυτόχρονο λεκτικό αυτοσχεδιαμό του ίδιου του ποιητή. Ακολούθησε  ΦΟΙΒΟΣ ΜΠΟΖΑΣ, σαξοφωνίστας, και μετά η
ΖΩΙΤΣΑ - ΑΛΕΞΙΑ ΜΑΡΤΣΕΛΟΥ, πιανίστα, συνόδευσε την υποβλητική και λιτή ποιητική ανάγνωση με έργα Μπράμς, Σκαρλάτι, Όφενμπαχ, Γκρίγκ και Προκόφιεφ. Στη συνέχεια ο ΦΟΙΒΟΣ ΜΠΟΖΑΣ έπαιξε στο πιάνο δική του μουσική σύνθεση για το ποίημα ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ, από τη νέα ποιητική συλλογή " Πολύσμιγος Αίνος", εκδ. Συλλογές. Την βραδιά ολοκλήρωσε ο ΝΙΚΟΣ ΓΑΡΜΠΗΣ-NICOFILIMON, συνθέτης, designer, με τη γνωστή ηλεκτρονική σύνθεση του ΜΥΘΟΓΡΑΦΗΜΑ, αυτοσχεδιάζοντας  με ipad, στην οποία ο τολμηρός ποιητικός λόγος απογειώνει τις σκέψεις και τα αισθήματα.
 Στο φινάλε του έργου ο Κώστας Ευαγγελάτος χτυπώντας ρυθμικά το χάλκινο καμπανάκι του αναφώνησε: Ωκεανός του απείρου ο λυτρωμός / σύννεφο της στιγμής ο θάνατος./ Ζήτω της ηδονής ο τολμηρός! / Ζήτω της Αγάπης ο Αθάνατος!

Ακολούθησε δεξίωση στο δροσερό προαύλιο με άφθονο Κεφαλονίτικο κρασί και συζητήσεις για την μαγική, θερινή, πολυμορφική βραδιά λόγου και τέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου