Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014

ΜΑΓΕΨΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ Η ΜΕΛΙΝΑ ΤΗΣ JULIA GUERRERO ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ATHINAIS

Η αγιογράφος- ζωγράφος Μαριλένα Φωκά,ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς,η δημιουργός Julia Guerrero,η ζωγράφος Halina Hurt,η Era Midori Archontaki,
o Πρέσβυς του Μεξικού Tarsisio Navarete Montez de Oka και η γκαλερίστα Ελενα Χειρδάρη.

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία,παρουσία πλήθους του φιλότεχνου κοινου  ο  εικαστικός φόρος  τιμής από την  ζωγράφο Julia Guerrero  στην διάσημη Ελληνίδα της τέχνης ,του πολιτισμού και της πολιτικής  Μελίνα Μερκούρη στον πολυχώρο πολιτισμού Αθηναΐς (Καστοριάς 34 – 36) στο Βοτανικό.

Η Julia Guerrero με τους ιστορικούς τέχνης Λεόντιο Πετμεζά και Ελένη Δέπου.

Η Ελενα Χειρδάρη,ο Λεόντιος Πετμεζάς,η Julia Guerrero και ο επιχειρηματίας Νίκος Καδέμης.

Η έκθεση -Δρώμενο τέχνης και πολιτισμού που διοργανώθηκε με αφορμή τα 20 χρόνια από το θάνατο της μεγάλης Ελληνίδας από την γκαλερίστα  Έλενα Χειρδάρη  συνεχίζεται με μικρότερα έργα της δημιουργού στην Enigma Gallery στην Κηφισιά (Λ. Κηφισίας 263) .

Με αφορμή  το λαμπερό εικαστικό αφιέρωμα κυκλοφόρησε κατάλογος -λεύκωμα που περιλαμβάνει θεωρητικές-κριτικές προσεγγίσεις από τους ιστορικούς τέχνης Λεόντιο Πετμεζά και Ελένη Δέπου και φωτογραφικό υλικό της έκθεσης.​ 

Η  δημιουργός Julia Guerrero μιλώντας για τις συγκεκριμένες εικαστικές καταθέσεις της  επισημαίνει: ''Παρουσιάζω μία μεγάλη ενότητα καινούργιων έργων, που αποτελείται από 50 δημιουργίες  στις οποίες επιχείρησα να ερμηνεύσω την δεινότητα του ιερού τέρατος , της αξεπέραστης Μελίνας Μερκούρη . Μέσω του χρώματος, επιχειρώ να προσεγγίσω την γυναικεία υπόσταση της Μελίνας, να προβάλλω τον ισχυρό   χαρακτήρα  της επιδιώκοντας τέλος στην συναισθηματική αφύπνιση του θεατή. Τα ενδύματα που αποτελούν φυσική συνέχεια των πορτρέτων της Μελίνας,  είναι δημιουργίες από συμβολικά στοιχεία και μοτίβα που εμπνεύστηκα από την Λατινοαμερικανική τέχνη του Britto, τον Edgard Negret (Βραζιλία, Κολομβία) και του Αλέξη  Ακριθάκη (Ελλάδα). H αντιπαράθεση μεταξύ ψυχρών και θερμών τόνων, διασπά τις χρωματικές ενότητες σε σχεδιαστικές χρωματικές κηλίδες. Επίσης στις μεγάλες εγκαταστάσεις,  προεκτείνομαι εκτός  του ζωγραφικού πλαισίου και δημιουργώ ένα ενεργειακό πεδίο, με στοιχεία από την γεωμετρία, τα μαθηματικά και την ιστορία, με απώτερο στόχο  τη μετουσίωση της πραγματικότητας στο  άπειρο.
Χρησιμοποιώ διαφορετικές τεχνοτροπίες όπως κολάζ, ξύλο και πλεξιγκλάς και δημιουργώ εγκαταστάσεις, ενδύματα, και πίνακες πάνω σε καμβά.''

Η καλλιτέχνιδα Julia Guerrero γεννήθηκε στην Κολομβία. 
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Μπογκοτά, Κολομβίας. Συνέχισε τις σπουδές της, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών και στην Σχολή Συντήρησης έργων τέχνης της Ρώμης.
Τα τελευταία 22 χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Έχει συμμετάσχει  μέχρι σήμερα σε 20 ατομικές και σε πάνω από 40 ομαδικές εκθέσεις. Εχει παρουσιάσει εικαστικά αφιερώματα εκτός από τη Μελίνα Μερκούρη και σε αλλες προσωπικότητες της τέχνης όπως η Μαρία Κάλλας και η Φρίντα Κάλο.Έχει παρουσιάσει αρκετές φορές  έργα της στο εξωτερικό, σε γκαλερί, Κέντρα Τέχνης, Πινακοθήκες και Μουσεία στην Ιταλία, Αγγλία, Κολομβία, Τουρκία, Αυστρία, Ρωσία, Ουκρανία και  Ελλάδα. Με το έργο της έχουν ασχοληθεί επιφανείς κριτικοί και ιστορικοί τέχνης.
Έργα της βρίσκονται σε σημαντικές  συλλογές, ιδρύματα, μουσεία, και κέντρα τέχνης στην Κολομβία, Ιταλία, Γαλλία, Μεξικό, Βραζιλία, Αυστρία, Ρωσία, Ουκρανία, και Ελλάδα. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας, στο Κέντρο Τεχνών Αθηναΐς,  στο Ίδρυμα Πιερίδη στην Αθήνα, στη Πινακοθήκη της Λευκάδας, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Μουσείο Βορρέ της Αθήνας,  στο Ίδρυμα Μαρία Κάλλας της Αθήνας.Στο εξωτερικό, στο Ίδρυμα Doga της Κωνσταντινούπολης, στο Castillo de Corigliano της  Ιταλίας, στο Μουσείο Grecof της Ρωσίας, στο Μουσείο Odesea της Ουκρανίας και σε πολλά άλλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου