Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015

ΜΟΥΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:''AKOYΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ'' ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΦΩΚΑ


Ενσωματωμένη εικόνα
Γράφει η Μαριλένα Φωκά – Σύμβουλος Μουσικοθεραπείας

Ακουστική οικολογία είναι κλάδος της επιστήμης της οικολογίας  που ασχολείται με τους ήχους που νοηματοδοτούν τα οικοσυστήματα είτε τους παράγουν τα ίδια είτε υπάρχουν σε αυτά.Η Ακουστική Οικολογία γεννήθηκε από έναν Καναδό ερευνητή, μουσικό, οικολόγο και συγγραφέα, τον Raymond Murray Schafer στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser στο Vancouver του Καναδά.
Κατά τον Schafer “ ένας ήχος σε ένα ηχοτοπίο μπορεί να αντιπροσωπεύει:

· το βασικό θέμα του (π.χ. ο μόνιμος ήχος των κυμάτων σε μια παραθαλάσσια πόλη),
· ένα μήνυμα (όπως π.χ. η σειρήνα ενός περιπολικού ή ο ήχος ενός μηνύματος που έφθασε στο κινητό μας),
· ένα ηχόσημο (soundmark), λέξη που δημιουργήθηκε από τη σύνθεση των λέξεων ήχος (sound) και landmark (ορόσημο), προκειμένου να δηλώσει τον μοναδικό και χαρακτηριστικό ήχο ενός ηχοτοπίου (λ.χ. η καμπάνα του Bing Ben),
·ειδυλλιακούς ήχους, δηλαδή ήχους που εμπνέουν το αίσθημα της νοσταλγίας, επειδή έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί (για παράδειγμα ο ήχος που κάνουν τα πέταλα του αλόγου σε ένα λιθόστρωτο)”

Μια ζωή χωρίς ήχους είναι αβίωτη, ασύλληπτη, παράλογη.
Ο φιλόσοφος –συγγραφέας  Αλμπέρ Καμύ στον Μύθο του Σίσυφου περιγράφει την εικόνα απουσία ήχου ως μια χωρίς νόημα παντομίμα που καθιστά την ίδια την ύπαρξη χωρίς νόημα. Στις μεγαλουπόλεις που ζει ο σύγχρονος άνθρωπος εξαιτίας της τεχνολογικής προόδου και άλλων εξωτερικών παρεμβάσεων στο κλίμα, στα προϊόντα, κ.λπ. το οικολογικό σύστημα έχει υποβαθμιστεί και τα «φυσικά ηχοτοπία» από υψηλής πιστότητας(HiFi)  που ήταν στο παρελθόν έχουν γίνει χαμηλής (Lo-Fi) έχοντας καλυφθεί από άλλα μηχανικά.Συνέπεια αυτού είναι το ηχοτοπίο που μας περιβάλλει να είναι ένα ηχοτοπίο ασύμβατο με την ανθρώπινη φύση, έτσι η παραμονή σε αυτό να μας αποδυναμώνει, να μας καταθλίβει και να μας αρρωσταίνει.
Οι αρρώστιες μπορεί να είναι ψυχικές όπως stress, να αφορούν στο σώμα, όπως την αποκόλληση των πολύ ευαίσθητων στερεοβλεφαρίδων των ακουστικών κυττάρων του ακουστικού πόρου, είτε συνδυασμός αυτών, όπως υψηλή πίεση.
Η μουσικοθεραπεία κάνει ευρεία χρήση των ήχων της φύσης όπως ήχους καταρρακτών, βροχής,, αστραπών, κελαΐδισμα πουλιών, θρόισμα φύλλων, ήχους ζώων όπως εντόμων, φαλαινών, κ.α. προσπαθώντας να ξαναεντάξει αυτούς του ήχους στη ζωή του ανθρώπου , επιφέροντας την ισσορροπία του. 
Γιατί φυσικό ηχοτοπίο σημαίνει υγιής οργανισμός.

Ενσωματωμένη εικόνα

''Το παιχνίδισμα''.Βραβευμένος πίνακας του εικαστικού Λεόντιου Πετμεζά που αναπαριστά μια άριστη μορφή επαφής του ανθρώπου και ιδιαίτερα του παιδιού, με τη φύση και τα φυσικά ηχοτοπία.


Raymond Murray Schafer Ενσωματωμένη εικόνα


Ήχοι της φύσης
Ανθρώπινοι ήχοι
Ήχοι Εργαλείων και Τεχνολογίας
Πρωτόγονοι πολιτισμοί
69%
26%
5%
Μεσαιωνικοί, Αναγεννησιακοί και Προ-Βιομηχανικοί πολιτισμοί
34%
52%
14%
Μετα-Βιομηχανικοί πολιτισμοί
9%
25%
66%
Σήμερα
6%
26%
68%


(Schafer, 1969, pp.5,6)
Πίνακας 1. Πίνακας από μελέτη του Schafer για την βαθμιαία αλλαγή του ηχοτοπίου.

ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑhttp://www.biology4u.gr/?p=1073

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου