Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ “ART WAY” ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ


Εκατοντάδες επισκεπτών θαύμασαν την Έκθεση Εικαστικών του Ιωάννη Βαμβακάρη και της Ομάδας Καλλιτεχνών “Art Way” που φιλοξενήθηκε, πριν από λίγες ημέρες, υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.
Στην εκδήλωση των εγκαινίων, την Έκθεση προλόγισε ο Ιστορικός Τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς ενώ δεν έλλεψαν οι εκπλήξεις από τον πολυτάλαντο Καλλιτέχνη Ιωάννη Βαμβακάρη, ο οποίος εκτός από Ζωγράφος είναι Ερμηνευτής και Μουσικός και παρουσίασε ένα μοναδικό Μουσικό πρόγραμμα με την ορχήστρα του καλωσορίζοντας τους επισκέπτες.
Στα εγκαίνια της εικαστικής παρέμβασης, ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική Ιωάννης Μαρωνίτης απένειμε την ειδική τιμητική πλακέτα του Ομίλου στον Ι. Βαμβακάρη για την προσφορά του στον Πολιτισμό και του προσέφερε το Εικαστικό Ημερολόγιο του Ομίλου για ο 2015 το οποίο και κοσμούν έργα Καλλιτενχών μελών του Ομίλου, παρουσία του Επίτιμου Αντιπρόεδρου του Ομίλου Παύλου Νισλόγλου, της Διευθύντρια του Τομέα Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών του Ομίλου Αγάπης Σβιτάλο και του Γραμματέα Αθλητισμού του Ομίλου Δημήτρη Σαρρή.
Στα εγκαίνια παρευρέθησαν ο Διευθυντής της Πινακοθήκης Πειραιά Μιχάλης Στάμου, η Υποψήφια Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Πειραιά Εύη Καρακώστα, η Υποψήφια Βουλευτής με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών στο υπόλοιπο Αττικής Παναγιωτά Αφεντούλη, ο Δημοσιογράφος Κώστας Σγόντζος, σύσσωμη η διοίκηση του Τηλεοπτικού Σταθμού "Αttica TV", η Ποιήτρια, Στιχουργός και Λογοτέχνις Νίκη Παπουλάκου, ο Γιάννης Ηλίας, η Ντίνα Τρουπιώτη, ο Βασίλης Παρτσινέβελος, η Μαρίνα Κριτσωτάκη, η Βασιλική και η Κέρυ Μακρογαμβράκη, οι Εικαστικοί Αντώνης Σαλάχας, η Πόπη Χατζηδάκη και η Φρόσω Χατζηαγγελάκη.
Στην Έκθεση έλαβαν μέρος οι εξής Καλλιτέχνες:
ΑΜΕΝΤΑ ΔΩΡΟΘΕΑ
AΠΟΣΤΟΛΙΑΔΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΑΡΑΠΗ ΜΙΜΟΖΑ
ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ
ΑΡΝΑΚΗ ΛΙΛΙΚΑ
ΒΛΑΧΩΝΗ ΤΖΕΝΗ
ΓΚΑΛΛΟΥ ΑΝΙΕΣ
ANΔΡΕΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
ΒΑΡΔΑΒΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
BARGHEER VANI
ΒΛΑΧΑΚΗ ΑΘΗΝΑ
ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΔΕΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ –ΣΑΡΔΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
GΟLΟVΑ ΜΑΥΑ
ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΖΩΤΑΛΗ ΓΙΩΤΑ
ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΑΝΝΑ
IΑΚΩΒΙΔΟΥ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΛΕΝΑ
ΚΑΖΑΚΟΥ GERDA
ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΑΘΗΝΑ
ΚΑΝΑΒΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ
ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΚΑΡΙΩΤΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ
KAΣΤΕΛΛΗ ΧΑΡΙΣ
ΚΕΠΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΚΟΝΤΙΖΑ ΛΥΔΙΑ
ΚΟΥΤΣΟΣΠΥΡΟΥ ΜΑΡΙΝΑ
ΚΡΙΤΑΓΟΡΑΣ
ΛΑΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΛΙΑΚΑΚΟΥ ΘΕΟΦΙΛΙΔΟΥ ΙΛΙΑ
ΜΑΓΔΑΛΗΝΟΥ ΘΑΛΕΙΑ
ΜΑΚΡΗ ΦΡΟΣΩ
ΜΑΚΡΗΣ ΧΑΡΗΣ
ΜΩΡΑΙΤΗ ΕΦΗ
ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΠΕΡΑΚΑΚΗ ΤΟΝΙΑ
ΠΕΡΟΝΗ ΜΑΡΙΑ
ΠΕΤΜΕΖΑΣ ΛΕΟΝΤΙΟΣ
ΠΕΤΡΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΠΕΦΑΝΗ ΑΝΝΑ
ΡΗΜΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ
ΣΑΡΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΤΑΛΙΑΔΩΡΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
ΤΙΓΚΑ ΕΛΕΝΗ
ΤΣΙΒΔΑΡΗ ΑΝΝΑ
ΤΣΙΜΠΟΥΡΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΤΣΟΥΜΠΡΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ
ΧΑΒΙΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΕΛΛΑ
ΧΡΗΣΤΟΥ ΝΙΚΟΣ
ΦΩΚΑ ΜΑΡΙΛΕΝΑ
Kριτική του ιστορικού τέχνης Λεόντιου Πετμεζά για το εικαστικό έργο του Ιωάννη Βαμβακάρη
Ο δημιουργός Γιάννης Βαμβακάρης στις ενδιαφέρουσες καταθέσεις που παρακολουθούμε στη παρούσα έκθεση του καθοδηγεί τον εικαστικό εαυτό του κοινωνώντας ότι αντικρίζει καθημερινά και σε ότι εισχωρεί στο ρυθμό του εσώτερου ψυχισμού του με περίκλειστη και ανεπανάληπτη απόδοση. Κάθε έργο που υπάρχει στους πίνακες διατηρεί μια πρωτοκαθεδρία μέσα από ένα αέναο συμβολισμό που κάνει αναγνωρίσιμο ένα πλούτο ψυχής.
Προχωρώντας στο υπερώο των εμπνεύσεων του ο καλλιτέχνης ατέρμονα προσεγγίζει το πρίσμα μιας συνεχούς εκ των ένδον ανανέωσης του οράματος του που χάρη στις συντεταγμένες υποκινεί με χρωματικότητα ότι ορίζει από καταβολής το σημαίνον που δεν είναι επίκτητο αλλά ενστικτώδες εμφυτο με νοητικές πτυχές μαγνητικών πεδίων. Στην τέχνη του η σύλληψη ακατασίγαστη μέσα από ανεξάντλητες δυνάμεις ενατένισης εκθέτει μαρτυρίες με δυναμικές χειρονομίες , με τεκταινόμενα που κατορθώνουν να εξισορροπούν καταβολές στην κυριολεξία καταλυτικές και να προσδίδουν ανεξάντλητη ενέργεια καθώς καταλήγουν σε παρατηρήσεις, αντικατοπτρισμούς και χαρτογραφήσεις διαθλάσεων. Οι ευαισθησίες του δημιουργού μεταλλάσσονται ,εναλλάσσονται και διαχέονται από εμβαθύνσεις. Με αριστουργηματική παιδεία αλλά και μέθεξη κινούνται προς μια αυτόνομη συγκρότηση συμμετρικότητας που κατέχει το αιθέριο σπινθηροβόλημα της κοσμολογικής τελεολογίας. Στο φόντο της κάθε αφήγησης απομονώνει ιστορίες ανάγνωσης με νύξεις που ατενίζουν τα επιμέρους επεισόδια μιας ενδελεχούς αναφοράς. Τα πολυποίκιλα χρώματα γίνονται εύστοχα οι μεσολαβητές της πληθωρικής γραφής.
Διαμηνύουν το ώριμο αυθεντικό ταλέντο του που με βάση τις περίτεχνες λύσεις
μεστότητας ανοίγεται σε ένα ευρύτερο πεδίο διευθετήσεων στο οποίο η τεχνική φέρνει κοντά ότι υπάρχει ακολουθώντας ευαίσθητες γραμμές. Στη εικαστική μαγεία που δημιουργεί παρατηρούμε πως πυκνώνει συχνά κάθε σκιά ανάμεσα στο όνειρο την φαντασίωση και την απόδοση . Πρόκειται για μια σχεδιαστική διεργασία που πλάθει επιφάνειες σύννομες ενώ με μαεστρία εξαγνίζει τη φιλοσοφημένη θεώρηση μέσα από την συμβολική συλλογιστική . Αυτή η αυτόνομη πορεία του βασίζεται σε μια καθοριστική εμπειρία που με νοσταλγία, οικειότητα και αφομοίωση αναμφίβολα γεννά την αισθαντικότητα .Ο θεατής με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διαπιστώνει τα άλματα γραφής του δημιουργού που εντυπωσιάζουν καθώς αξιοποιούν κάθε πτυχή από τα υπάρχοντα μοτίβα. Βλέπει τους συνδυασμούς που δίνουν συνέχεια στην κατεύθυνση και σημασία στην ακριβή αξιοποίηση της έντονης διακοσμητικότητας .Η δυνατότητα των πολλαπλών
διευθετήσεων και τοποθετήσεων των μεμονωμένων μερών του εκρηκτικού συνόλου τον οδηγεί σε αποτελέσματα με ξεχωριστή γοητευτική χάρη.
Λεόντιος Πετμεζάς,Θεωρητικός – Ιστορικός τέχνης


2 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ πολύ ,δεν εχω λόγια !!!! Υπέροχη δουλειά απο όλους, και ιδιαίτερα απο τον ΛΕΟΝΤΙΟ ΠΕΤΜΕΖΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ και μεγάλη μου τιμή η παρουσία του Δημάρχου Πειραιώς Γιάννη Μώραλη , τον Πρόεδρος της unesco Πειραιώς & νήσων Ιωάννης Μαρωνίτης, Την Αντιδήμαρχο Νικαίας και οχι μόνο, ΜΑΡΙΑ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΥ Και τον σύζυγο της Θόδωρα Τσιμπλάκη τον Ιστορικο τεχνης ΛΕΟΝΤΙΟ ΠΕΤΜΕΖΑ ΤΗΝ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΦΩΚΑ, Τον φίλο εικαστικό και υπεύθυνο της οργάνωσης Γιωργο Σαρδη , και σίγουρα πάρα πόλους άφιλους συν εκθέτες !!! Την αγάπη μου !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή