Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2015

Ο ''ΙΗΣΟΥΣ ΠΑΣΧΩΝ'' ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΦΩΚΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΙΤΙΚΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΠΕΤΜΕΖΑ
Μια αγιογραφία της Μαριλένας Φωκά από τη σειρά ΣΤΑΥΡΩΣΗ που μαζί με άλλες αναμένεται να εκτεθεί στην επικείμενη ατομική έκθεση της δημιουργού .Σίγουρα είναι μια στιγμή μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης με έντονα δραματικά στοιχεία.Ο ΙΗΣΟΥΣ ΠΑΣΧΩΝ είναι  μια εικαστική αποτύπωση μικρών διαστάσεων που αντικατοπτρίζει ένα μεγάλο πάθος της ανθρώπινης φύσης ,σε μια έκταση 20 Χ30 αποδεικνύοντας οτι η αξία βρίσκεται πολλές φορές σε μικρά πράγματα. 

Ο επιφανής ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς για τη συγκεκριμένη εικόνα  έχει επισημάνει:  

" H σχεδιαστική αποτύπωση της αγογράφου Μαριλένας Φωκά στη αγιογραφία ‘’Ιησούς πάσχων’’ παραπέμπει εύλογα και εύληπτα σε   τοιχογραφία και μωσαϊκό λατρευτικού χώρου.
Η αναμφίβολα αναρίθμητη έμπνευση της δημιουργού εκθέτει  τις ιδιοφυείς προσωπικές δυνατότητες της στις οποίες συνυπάρχουν   η αγνότητα και η ευλάβεια της πρόθεσης, η δύναμη και η δυνατότητα της θέλησης, η οξύτητα της ελεύθερης σκέψης και η πληρότητα της αμεσότητας του πάθους.
Η παρούσα σύλληψη της έχει προνόμιο την αδιάλειπτη χρησιμοποίηση των πρωτοποριακών μέσων έκφρασης που εντείνουν την υπερβατική αξία  και τη ιδιότητα  της  να μορφοποιεί δυναμικά πρόσωπα που  έχει καταγράψει  άμεσα και ευθύτατα μέσα από την παιδεία της. Προβάλλοντας την κατάσταση στην οποία περιήλθε ο θεάνθρωπος , αναδεικνύει  παράλληλα με σιγουριά και  σαφήνεια  τη λιτότητα της αυτοθυσίας του επιλέγοντας συνειδητά να εκφράσει ιδεοληψίες που αναφέρονται σε έννοιες που αφορούν εσωτερικές αναζητήσεις και ανησυχίες για τον κάθε πιστό.
Στην σπουδή για την απόδοση  της προβληματικής η θεματολογία  της ενσαρκώνει   φωτοσκιάσεις με έντονα καθοριστικές γραμμώσεις  και χυμώδεις χρωματικές απολήξεις, σταθερά στοιχεία απέναντι σε μια διαρκή παράθεση  του θείου δράματος .
Το αποτέλεσμα μας φέρνει κοντά ως θεατές στον παθόντα  σημερινό άνθρωπο που βάλλεται αφήνοντας  να διαφαίνονται   τοποθετήσεις προς την παράδοση  με αναφορές σε μορφώσεις και οράματα που κάνουν τη  κατάσταση να μετατρέπεται αυτόβουλα και να γίνεται οικεία.
Να περιζώνεται στη σκέψη, να περιστρέφεται  στο νου, να  ενώνει  και να ενατενίζει τη πραγματικότητα της τότε εποχής με τη σημερινή υπάρχουσα πραγματικότητα."

Το έργο έχει μεγάλη αξία για τη δημιουργό καθώς το πάθος του Ιησού ήταν κάτι που τη συγκινούσε από παιδί. Το συγκεκριμένο έργο το φιλοτέχνησε το καλοκαίρι στον αγαπημένο της προορισμό στη Ζάκυνθο που βρισκόταν με την οικoγένεια της . Αλέξανδρος ΚωσταντινίδηςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου