Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου 2015

Η ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΦΩΚΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ!!!!!!


O ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς με την αγιογράφο Μαριλένα Φωκά με φόντο την εξαίρετη αγιογραφία της Αγίας Αικατερίνης.

Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάστηκε η ατομική έκθεση του εικαστικού Ιωάννη Βαμβακάρη στην Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά.Η έκθεση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιως και Νήσων  και συμμετείχε σε αυτήν   η ομάδα καλλιτεχνών της ART WAY .
 H  λαμπερή βραδιά ξεκίνησε με τους ήχους της μουσικής του Ιωάννη Βαμβακάρη και της ορχήστρας του και συνεχίστηκε με τον χαιρετισμό του διοργανωτή  της ΑRT WAY Γιώργου. Σάρδη .
 Ο κορυφαίος ιστορικός τέχνης  Λεόντιος Πετμεζάς ανέλυσε το έργο του καλλιτέχνη και  στη συνέχεια  μίλησε για την έκθεση ο πρόεδρος του Ομίλου για την  UNESCO  Πειραιώς και Νήσων  Ιωάννης Μαρωνίτης.
 Από τα έργα που ξεχώρησαν ιδιαίτερα ήταν η αγιογραφία της Αγίας Αικατερίνης της Αλεξάνδρειας της εικαστικού -αγιογράφου  Μαριλένας Φωκά που παρεβρέθηκε στην έκθεση  με την μητέρα της εικαστικό Θάλεια Μαγδαληνού που συμμετείχε στην έκθεση.

 Στο Θεωρητικό του κείμενο για την αγιογραφία ''Αγία Αικατερίνη'' ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς επισημαίνει: 

"Η αποτύπωση της Αγίας Αικατερίνης της Μαριλένας Φωκά  αναλυτικά ανήκει στην κρητοβένετη σχολή, έχει στοιχεία φιλελεύθερης γραφής αλλά διατηρεί την παραδοσιακή υφή απόδοσης. Η ομοιογένεια της σύνθεσης της χαρακτηρίζεται από το αισθησιακό και υποβλητικό διάκοσμο που κατανέμει τα χαρακτηρολογικά γνωρίσματα των καθαρμών και των αναβάσεων της ψυχής που με σαφήνεια στα χαρακτηριστικά αρμολογεί δομικά την αφηγηματική προσωπικότητα της έκφρασης και την προοπτική της εσωτερικής δόμησης. Η μορφή εκπέμπει την ανωτερότητα και την ακεραιότητα της προσωπικότητας της Αγίας Αικατερίνης που χρησιμοποίησε την αριστοκρατική υπόσταση και τη μόρφωσή της προκειμένου να κοινωνήσει και να μεταλαμπαδέψει  την αλήθεια του Θείου  Λόγου. Στην αγιογραφία ο βαθύς ευπρόσδεκτος συμβολισμός του έργου διαφαίνεται οικεία και ξεκάθαρα ερμηνεύοντας και σκιαγραφώντας με γνώμονα την εμπειρία της δημιουργού  την λιτότητα των προθέσεών της και την αυτάρκεια της θέλησής της να εντρυφήσει στη μεταφυσική διάσταση της εύληπτα επιμελημένης επιφάνειας. Το φως κυριαρχεί βαθμιαία τονίζοντας εκτός των άλλων το περίγραμμα της μορφής και αιτιολογώντας το μετείκασμα της λειτουργίας του χρώματος. Αγγίζει τη σκέψη και το συναίσθημα του πιστού  στοχεύοντας στην ενδυνάμωση της εύψυχης του υψηλού θρησκευτικού φρονήματος, στην προσωπική συνειδησιακή εκπλήρωση της ατομικής οντότητας και στην παρακαταθήκης της ευπρεπούς αντίληψης που ουρανικοποιεί και διακομίζει εξεταστικά το σεπτό αποκορύφωμα και το διεστωτικό πνεύμα της εξομολογητικής οριοθέτησης."

 Η βραδιά έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα και δεξίωση. Πλήθος φιλότεχνων και καλλιτεχνών τίμησαν με την παρουσία τους τη βραδιά.

 Η έκθεση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες ως τις 12 Ιανουαρίου 2015. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου