Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου 2015

Θεωρητική προσέγγιση του ιστορικού τέχνης Λεόντιου Πετμεζά για το εικαστικό εργο του Sandi Νικολαρέα που παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά(7-14 Ιανουαρίου 2015)


Πολυδιάστατος  με  πολυκύμαντη, προικισμένη  προσωπικότητα ο καλλιτέχνης-δημιουργός Sandi Νικολαρέας  σε όλη τη διάρκεια της γόνιμης  πορείας του λειτουργεί πολυσήμαντα. Σε διαφορετικές κλίμακες, επιφάνειες και επίπεδα. Εισάγει το κοινό σ ένα κόσμο ποικίλων συναισθημάτων, σε  ένα τόπο στον οποίο οι  καταθέσεις του  δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά  την  σημαντική έμπνευση  του. Σκέπτεται, συλλογίζεται, εμβαθύνει  και καθοδηγεί τις  χρωματιακές και σχεδιαστικές  οντότητες χρησιμοποιώντας τη προσθήκη  των ανάλογων  υλικών που δένουν επιδέξια και αυτόνομα στις φόρμες που φιλοτεχνεί. Η ζωγραφική του  είναι ευχάριστη, καθησυχαστική. Στις γλυπτικές κατασκευές  αλλά και στις εικαστικές αποτυπώσεις του το περιεχόμενο, η μάζα και η ύλη εκθέτουν  μια  αναπαράσταση  με αρχαιοελληνικές αναφορές  που φορτίζει τον θεατή προς μια αισθαντική κατεύθυνση. Παρακολουθώντας και  θαυμάζοντας τα  επιτεύγματα του νιώθουμε  την επιθυμία  να δούμε την πραγματική εικόνα και γρήγορα αντιλαμβανόμαστε  την  ιδιαίτερη σημασία της. Η  τεχνική του  αγγίζει τη ματιά και  έλκει την ψυχή, αντικρίζει τη σκέψη .Την αγκαλιάζει ώστε να αντιληφθεί  τη απεικόνιση που μας περιβάλλει  και ταυτόχρονα  να  ζούμε την  αντίθεση που γεννιέται από τη  ποιητική ένταση με  την οποία κάθε έργο  μπορεί να υπάρξει ως ξεχωριστό μοντέλο   με εξωτερικό πρόσχημα.
Εμπεριστατωμένα κινείτε μέσα από την ενδοσκόπηση της  εσώτερης εννοιακής αποκάλυψης.Η ελληνογενής δημιουργία του  γίνεται  με τη συμμετοχή της ελληνόπρεπης προσέγγισης  που  ως ενέργεια  βρίσκεται  σε  μια διαδικασία  άσκησης του βλέμματος και πάλης των σχεδιασμών. Είναι ο καλλιτέχνης της όρασης  των παραστάσεων και της  ιδέας . Η συνθετική οργάνωση του καθηλώνει. Μας κάνει να χαρούμε με απόλαυση το σύνολο όσο και τα μέρη που λάμπουν στο φως μέσα από το ανεξίτηλο χρώμα .Οι  συνθέσεις  του  αποτελούν ευπρόσδεκτα μια συνειδητοποιημένη πράξη εφαρμογής  τάσεων και σχολών  που παραπέμπουν σε νεωτεριστικές,  μεταμοντέρνες και  εκλεκτιστικές αποκλίσεις. Η  ενασχόληση του  εκπέμπει   μια  ενδελεχή διαλεκτική μελέτη του εσώτερου βιόκοσμου  που έντονα ενορχηστρώνεται σε ιδεογραφικές αφετηρίες μέθεξης.
Ενέχει  έντονα τη διακοσμητική υφή και το αιώνιο κάλλος  που προκαλεί ανατρεπτικά  την ενατένιση  του  χώρου-χρόνου.
Διακριτικά  ο  Sandi Nικολαρέας  εμβάλλει, ορθοστηλώνει ,ακτινογραφεί και ονοματογραφεί  τους μύθους.
Με αψογη σχεδίαση προβάλλει  πολυποίκιλα τη  γνώση της ιδεογραμμικής  παράθεσης σε μελετημένες   καταλήξεις που ξεδιπλώνουν ένα περιβάλλον με σκηνές  που κυριαρχούν αποσπασματικά, ανασυνθέτουν  και  μετουσιώνουν τη  κατάσταση μέσα από τη γραφή  και τη θέαση του αποτελέσματος.
Σε ολες τις συλλήψεις και τα συμπλέγματα  πρωταγωνιστούν  τα μορφικά και τα  ζωτικά χρώματα  με διακριτικά χαρακτηριστικά   που δηλώνουν  μια ταυτότητα  ενώ συνδέονται μεταξύ τους μέσα από μοναδικές καλύψεις  που  υφολογικά εκπέμπουν πολυπρόσωπες θεάσεις και θέσεις .

Λεόντιος Πετμεζάς-Ιστορικός Τέχνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου