Τρίτη, 6 Ιανουαρίου 2015

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΠΕΤΜΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
Kριτική  του ιστορικού τέχνης Λεόντιου Πετμεζά για το εικαστικό έργο του Ιωάννη Βαμβακάρη που παρουσιάστηκε με τη συμμετοχή της ART WAY ,υπό την αιγίδα του Ομίλου  για την Unesco Πειραιώς και Νήσων στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά:

¨''Ο δημιουργός Γιάννης Βαμβακάρης στις  ενδιαφέρουσες  καταθέσεις  που παρακολουθούμε στη παρούσα έκθεση του  καθοδηγεί τον εικαστικό εαυτό του κοινωνώντας ότι αντικρίζει καθημερινά και σε ότι εισχωρεί στο ρυθμό του εσώτερου  ψυχισμού του με περίκλειστη και ανεπανάληπτη  απόδοση. Κάθε έργο που υπάρχει στους πίνακες διατηρεί μια πρωτοκαθεδρία μέσα από ένα αέναο συμβολισμό που  κάνει  αναγνωρίσιμο ένα  πλούτο ψυχής.
Προχωρώντας στο υπερώο των εμπνεύσεων του ο καλλιτέχνης ατέρμονα  προσεγγίζει το πρίσμα μιας συνεχούς εκ των ένδον ανανέωσης του οράματος  του που χάρη στις συντεταγμένες υποκινεί με χρωματικότητα ότι ορίζει από καταβολής το σημαίνον που δεν είναι επίκτητο αλλά ενστικτώδες ;έμφυτο με νοητικές πτυχές μαγνητικών πεδίων. Στην τέχνη του η σύλληψη ακατασίγαστη  μέσα από ανεξάντλητες δυνάμεις  ενατένισης εκθέτει   μαρτυρίες   με δυναμικές χειρονομίες , με τεκταινόμενα που κατορθώνουν να εξισορροπούν καταβολές στην κυριολεξία καταλυτικές και να προσδίδουν ανεξάντλητη ενέργεια καθώς καταλήγουν σε παρατηρήσεις, αντικατοπτρισμούς  και  χαρτογραφήσεις διαθλάσεων. Οι ευαισθησίες του δημιουργού μεταλλάσσονται ,εναλλάσσονται και διαχέονται από εμβαθύνσεις. Με αριστουργηματική παιδεία  αλλά και  μέθεξη   κινούνται  προς μια αυτόνομη συγκρότηση συμμετρικότητας που κατέχει το αιθέριο σπινθηροβόλημα της κοσμολογικής τελεολογίας. Στο φόντο της κάθε αφήγησης  απομονώνει  ιστορίες  ανάγνωσης με νύξεις  που  ατενίζουν τα  επιμέρους επεισόδια  μιας ενδελεχούς αναφοράς. Τα πολυποίκιλα χρώματα  γίνονται εύστοχα οι μεσολαβητές της πληθωρικής γραφής.                                              
Διαμηνύουν το ώριμο αυθεντικό ταλέντο  του που  με βάση τις περίτεχνες λύσεις μεστότητας  ανοίγεται σε ένα  ευρύτερο πεδίο διευθετήσεων στο οποίο  η  τεχνική φέρνει κοντά ότι  υπάρχει   ακολουθώντας  ευαίσθητες γραμμές. Στη  εικαστική μαγεία που δημιουργεί  παρατηρούμε πως   πυκνώνει συχνά  κάθε σκιά  ανάμεσα στο όνειρο την φαντασίωση και την απόδοση . Πρόκειται για μια σχεδιαστική διεργασία που πλάθει επιφάνειες  σύννομες ενώ με μαεστρία  εξαγνίζει τη φιλοσοφημένη θεώρηση μέσα από την συμβολική συλλογιστική . Αυτή η αυτόνομη πορεία του  βασίζεται  σε μια  καθοριστική  εμπειρία που με νοσταλγία, οικειότητα και αφομοίωση  αναμφίβολα γεννά την  αισθαντικότητα .Ο θεατής με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διαπιστώνει τα  άλματα  γραφής του δημιουργού που  εντυπωσιάζουν  καθώς αξιοποιούν κάθε πτυχή από τα υπάρχοντα  μοτίβα. Βλέπει  τους  συνδυασμούς που  δίνουν συνέχεια στην  κατεύθυνση και  σημασία στην ακριβή αξιοποίηση της έντονης διακοσμητικότητας .Η δυνατότητα των πολλαπλών  διευθετήσεων και  τοποθετήσεων των μεμονωμένων μερών του εκρηκτικού συνόλου τον οδηγεί σε αποτελέσματα με ξεχωριστή γοητευτική χάρη.''

Λεόντιος Πετμεζάς,Θεωρητικός –Ιστορικός τέχνης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου