Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΤΣΟΤΣΟΡΟΎ ΣΤΗΝ S.G.ART CALLERY ΜΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΜΕΓΑΚΛΗ ΡΟΓΚΑΚΟΥ


Η εικαστικός -αγιογράφος Μαριλένα Φωκά,ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς και ο ιστορικός τέχνης Μεγακλής Ρογκάκος που επιμελήθηκε την έκθεση.


Στις 21 Απριλίου 2015, η S.G. Art Gallery του St George Lycabettus Boutique Hotel εγκαινίασε με επιτυχία και παρουσία πλήθους φιλότεχνων και καλλιτεχνών την νέα έκθεση ζωγραφικής της εικαστικής δημιουργού Ελένης Τσοτσορού με τίτλο “Pop Angst” σε επιμέλεια τoυ ιστορικού τέχνης και  επιμελητή  εκθέσεων Μεγακλή Ρογκάκου.
Πρόκειται για την όγδοη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που εχει 
παρουσιάσει μέχρι σήμερα  τις εκθέσεις :
“Εσωτερικά I” (Αίθουσα Τέχνης 24, Αθήνα, 2001), “Εσωτερικά ΙΙ” (Δημοτική Πινακοθήκη Ύδρας, 2006), “Οξυγόνο I” (Αίθουσα Τέχνης 24, Αθήνα, 2006), “Οξυγόνο II” (Μπούρτζι Καρύστου, 2007), “Λαβύρινθος: Η Διέξοδος” (Αίθουσα Τέχνης Art-beat, Βρυξέλλες, 2009), “Λαβύρινθος: Η Διέξοδος”, Αίθουσα Τέχνης Ε, Θεσσαλονίκη, 2010) και “Λαβυρίνθων Συνέχεια” (Artprint, Κηφισιά, 2011) κι έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην έκθεση “Pop Angst” παρουσιάζει 22 ζωγραφικούς πίνακες που αφορούν στη σημερινή κρίση του πολιτισμού και τις πιθανές συνθήκες ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον.
Στο κριτικό σχόλιο του στο κατάλογο της εκθεσης  ο Μεγακλής Ρογκάκος επισημαίνει:

«Η Ελένη Τσοτσορού φιλοτέχνησε μία σειρά έργων που αναπαριστούν όσο το δυνατόν πιο γραφικά τα σημεία εντοπισμού της ελπίδας. Ο τίτλος “Pop Angst” εκφράζει μία συνθήκη ακραίας αντίστιξης. Αφενός, αναφέρεται στον περίφημο όρο ‘άνγκστ’ όπως τον χρησιμοποίησε αρχικώς ο Δανός φιλόσοφος Σαίρεν Κίρκεγκωρ (1813-1855) – το υπαρξιακό άγχος ως το αναπόφευκτο τίμημα της συνειδητοποίησης της ανθρώπινης κατάστασης. Αφετέρου, επιχειρεί να διασκεδάσει το εν λόγω άγχος με τους κυρίους τρόπους της αισθητικής ‘ποπ’ – τον αυθορμητισμό, τη δημιουργική υπερβολή, την ανάλαφρη διάθεση, τη διακωμώδηση της σοβαρότητας με ειρωνεία και/ή σάτιρα, τις έντονες χρωματικές αντιθέσεις, κι εν γένει την απόρριψη του παραδοσιακού υπέρ του νέου. Με αυτόν τον δημοφιλή (ποπ) τρόπο, η καλλιτέχνης διασκεδάζει το άγχος του ανθρώπου για τις επιλογές του που μοιάζουν να περιορίζονται στη ζωή του, και τον ωθεί να μην παραιτείται και να επαναπαύεται στη συμβατικότητα, αλλά τον εμπνέει να ξαναπροσπαθήσει και να βρίσκεται στην αναγκαία εγρήγορση που θα τον οδηγήσει σε μία συνθήκη τουλάχιστον εσωτερικής ελευθερίας.»Η καλλιτέχνιδα Ελένη Τσοτσορού με την Λήδα Βαρδηνογιάννη με φόντο μια από τις εξαίρετες δημιουργίες της                                  H Aντιγόνη Μ.Νούνου με την Μαρία-Δάφνη Χρυσικοπούλου

Η Ελένη Τσοτσορού γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1966 στην Αθήνα. Μετά την αποφοίτησή της από το Αρσάκειο το 1984, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Σχολή Θετικών Επιστημών, στο Τμήμα Φυσικής (1985-1990) και συνέχισε για Μεταπτυχιακές Σπουδές στο University College London – UCL, από όπου απέκτησε M.Sc στην Ακτινοφυσική (1990-1991).

Εργάσθηκε σαν ειδικευομένη Ακτινοφυσικός στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Άγιος Σάββας στην Αθήνα (1991-1992). Κατόπιν σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου και εισήχθη με εξετάσεις το 1993 (1993-2000).
Σπούδασε ζωγραφική με τη Ρένα Παπασπύρου, ψηφιδωτό με το Γιάννη Βαλαβανίδη κι έκανε μαθήματα γλυπτικής με το Θόδωρο Παπαγιάννη. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα αγιογραφίας και φρέσκο. Συνεργάσθηκε στο Δημιουργικό Τμήμα της Art & Motion Διαφημιστικής Εταιρείας (1996-1998).
Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος – ΕΕΤΕ από το 2001. Κατά τα έτη 2011/2012 εκπροσωπήθηκε από την Agora Gallery στη Νέα Υόρκη.
Έργο της για την εικονογράφηση του διηγήματος του Βασίλη Τσιαμπούση “Θεοδόλιχος” έγινε εξώφυλλο στο ένθετο ‘Βιβλιοθήκη’ της Εφημερίδας ‘Ελευθεροτυπία’ (8.9.2002).
Από το 2003 διδάσκει Καλλιτεχνικά μαθήματα (εφαρμοσμένη τέχνη, αισθητική, ελεύθερο σχέδιο & αρχιτεκτονικό σχέδιο) στο Αρσάκειο Ψυχικού (Γυμνάσιο-Λύκεια), στην Αθήνα.

Χώρος: S.G. Art Gallery, Οδός Κλεομένους 2, Κολωνάκι, 10675 Αθήνα.
Διάρκεια Έκθεσης: 21 Απριλίου έως 9 Μαΐου, 2015.

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 11:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00, Σάββατο: 11:00 – 16:00.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου