Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015

H TEXNH ME ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΣΑΦΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑRT WAY ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ!!!!!!!!!!!!!


Ο πίνακας ''Άνθρωπος -Πάσχων'' του Λεόντιου Πετμεζά που προκάλεσε τα ευμενή κριτικά σχόλια του καθηγητή εικαστικών -π.προέδρου του ΕΕΤΕ Μιχαήλ Αγγελάκη και αλλων διακεκριμένων εικαστικών οπως του Κώστα Ευαγγελάτου και του Κώστα Αγγελάκη στη πρόσφατη παρουσίαση του στο χώρο Artville θα εκτεθεί στη έκθεση.

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν.ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ, BΙΛΛΑ ΚΩΣΤΑ (Πνευματικό Κέντρο Έρευνας & Μελέτης του Μικρασιατικού Πολιτισμού της Χερσονήσου της Ερυθραίας) (Λουκή Ακρίτα 4) και η ART WAY παρουσιάζουν από 21 έως 24 Ιουνίου 2015 τα έργα 20 καλλιτεχνών.

Θέμα: Τέχνη & Δημιουργική Ασάφεια

Η τέχνη είναι ζωντανή και ένα έργο τέχνης δεν τελειώνει μόλις σταματήσει να το δουλεύει ο δημιουργός. Η εικόνα του κόσμου μας είναι αυτό που βλέπουμε.
Αυτή είναι μια ασφαλής διατύπωση που θα ικανοποιούσε πολλούς από αυτούς που θα περίμεναν απάντηση σε ερώτηση για το τι είναι ο κόσμος μας.
Το τι βλέπει όμως ο καθένας μας το γνωρίζει μόνο ο ίδιος.
Ένα ηλιοβασίλεμα πχ για άλλον είναι ο ήλιος που δύει, για άλλον είναι τα χρώματα που διαδέχονται το ένα το άλλο, για άλλον είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της στιγμής. Το σύνολο των εντυπώσεων απαρτίζει τελικά μια ασαφή εικόνα που αποκρυσταλλώνεται μόνο ατομικά.

Κανείς βέβαια δεν κατοικεί στον ήλιο ή στα χρώματα ή στην ατμόσφαιρα που υπάρχει. Αυτό το κάνει ο καλλιτέχνης. Θα αντικαταστήσει αυτό που προσφέρει η ζωή και αναγνωρίζει η κοινή λογική, ή θα δημιουργήσει μια ασάφεια για να τη βαφτίσει ο καθένας όπως θέλει.
Οι καλλιτέχνες απευθύνονται στον καθένα και είναι απόλυτα εξαρτημένοι από τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους. Καίγονται από τη επιθυμία να δημιουργήσουν ένα έργο που εμπνεύστηκαν, πολλές φορές όμως δεν ξέρουν και οι ίδιοι τι σημαίνει και λαχταράνε να τους πείτε εσείς, ποιο είναι το νόημά του. Ικανοποιούνται αφάνταστα όταν τους λένε πως υπάρχουν και άλλα νοήματα που είδανε εκείνοι πίσω από τις γραμμές, τα σχήματα και τα χρώματα.
Καμία πινελιά από το χέρι του καλλιτέχνη, δεν είναι αναίτια. Καμία όμως ακόμα και αν ακολουθεί τη συμβατική γραμμή που αναγνωρίζει η κοινή λογική, δεν γίνεται για να επιβεβαιώσει τη σημασία του σχήματος, αυτή η σημασία υπάρχει και χωρίς το έργο τέχνης. Γίνεται γιατί υπάρχει σαν την ασάφεια που δεν μπορούν να καλύψουν οι λέξεις και οι εξηγήσεις.

Οι εικόνες των πραγμάτων έχουν τη μορφή των εμπειριών μας και οι εξηγήσεις των άλλων έχουν το νόημα των αντιλήψεών μας.
Σε μια κοινωνία η Τέχνη εάν θέλει να είναι ειλικρινής πρέπει να παρουσιάζει στον κόσμο την μεταβλητότητα της να αντανακλά την παρακμή ή τη μη παρακμή της και να βοηθάει στην αλλαγή της. Να έχει την δική της πρόταση. Τέχνη & δημιουργική ασάφεια με το (και) δεν είναι απλά μια εικόνα που ελέγχει την ικανότητα αντίληψης, αλλά μια εικόνα που βλέπετε αυτή που θέλετε και νοιώθετε αυτήν που προτιμάτε.

Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την εποικοδομητική ασάφεια ή την επιτρεπτή ασάφεια ή και τη ξεκάθαρη ασάφεια. Eμείς , οι καλλιτέχνες, δεν χρησιμοποιούμε την «ασάφεια» ως τρόπο υπεκφυγής από την πραγματικότητα, επειδή η πραγματικότητα είναι εύκολα διαχειρίσιμη. Όταν αφθονούν οι καλλιτέχνες, που πάσχισαν να δημιουργήσουν το βέλτιστο εργαλείο επικοινωνίας, η δημιουργική ασάφεια έχει όπως και η δημοκρατία μια ανοικτότητα ,είναι ότι το καλύτερο κάνει αποδεκτή την υποκειμενική ερμηνεία.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης θα παρουσιάσουμε την ποιητική συλλογή «ΑΡΚΕΙ ΜΙΑ ΣΠΙΘΑ»
 εκδ.
'' Οστρια '' της ποιήτριας:

ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ -ΣΑΡΔΗ 

Την ποιήτρια θα προλογίσει ο:

Λεόντιος Πετμεζάς (Θεωρητικός- Ιστορικός Τέχνης) που εχει γραψει το πρόλογο του Βιβλίου.

Ποιήματα θα απαγγείλουν οι:

Μαριλένα  Πετμεζά- Φωκά (Αγιογράφος-Ηθοποιός)
Δημήτρης Βαρβαρήγος (Συγγραφέας) και
Νιόβη Ιωάννου (Ποιήτρια)ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ:

ΑΡΑΠΗ ΜΙΜΟΖΑ,ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ,ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ,ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΑΡΔΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ,ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΑ,ΜΑΝΩΛΙΔΟΥ ΝΑΤΑΣΑ
ΜΙΖΙΘΡΑΚΗ ΙΖΑΜΠΕΛ,MΥTΙΛΗΝΑΙΟΥ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ,ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΕΤΡΟΣ,ΠΕΤΜΕΖΑΣ ΛΕΟΝΤΙΟΣ,
ΠΕΤΜΕΖΑ- ΦΩΚΑ ΜΑΡΙΛΕΝΑ,ΣΑΡΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΙΟΣ ,ΤΙΓΚΑ ΕΛΕΝΑ ,ΤΣΙΚΔΕΜΟΓΛΟΥ AΦΕΝΤΟΥΛΗ ΦΟΝΗ ,ΤΣΙΚΡΙΚΩΝΗ ΕΛΕΝΗ .

Σας περιμένουμε Κυριακή 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 και ώρα 20:00μμ


Με εκτίμηση
για την ART WAY


Γιώργος Σάρδης- Αφροδίτη Δρακοπούλου-Σάρδη
ART WAY:,κιν. 6941522553 email:g.m.sardis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου