Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016

ΕIKAΣΤΙΚΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ της Μαριλένας Φωκά στο Πολιτιστικό Κέντρο ‘’Μίκης Θεοδωράκης’’


H αγιογράφος Μαριλένα Φωκά, ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς και αντιδήμαρχος πολιτισμού-οικολογίας του Δήμου Ελληνικού -Αργυρούπολης Βασιλεία Φουσκίδη

Eγκαινιάστηκε με επιτυχία, παρουσία πλήθους φιλότεχνων και ανθρώπων της τέχνης σε κλίμα βαθιάς θρησκευτικής κατάνυξης  η νέα  έκθεση  12  σημαντικών αγιογράφων στο Συνεδριακό-πολιτιστικό κέντρο ‘’Μίκης Θεοδωράκης’’ Κύπρου 68 στην Αργυρούπολη  στην οποία συμμετέχει με 3 διακεκριμένους πίνακες της η βραβευμένη αγιογράφος  Μαριλένα Φωκά.


Στην έκθεση  η αγιογράφος  παρουσιάζει δύο διαφορετικές αποτυπώσεις  της Παναγίας, την Παναγία την Γαλακτοτροφούσα και την Παναγία του Καζάν. Επίσης την αγιογραφία Ιησούς Πάσχων που έχει φιλοτεχνήσει σε συνεργασία με τον ιστορικό τέχνης Λεόντιο Πετμεζά.


Η Μαριλένα Φωκά,ο Λεόντιος Πετμεζάς και ο εικαστικός-πρόεδρος της Ενωσης εικαστικών''Δώνη'' Μιχαήλ Μιχαλάκης 

Ή έκθεση δημιουργήθηκε από τον Δήμο Ελληνικού –Αργυρούπολης στα πλαίσια εκδήλωσης με χορωδιακή μουσική,υπό την επίβλεψη και επιμέλεια της εικαστικού -αγιογράφου Ευγενίας Χορηγά.Η Μαριλένα Φωκά μιλά στη δημοσιογράφο Μαρία Τσικλέα του Blue Web TV 

Για την συγκεκριμένη αγιογραφική εργασία της Μαριλένας Φωκά ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς επισημαίνει :

‘’Στη τέχνη της Μαριλένας Φωκά συντελείτε απόλυτα η αγιογραφική αποκαλυπτική περιπέτεια της αυτογνωσίας που καταλήγει στη παραδείσια ουράνια ευτυχία.
Η παραστατική όσμωση των αγίων μορφών που επιτελεί με απροκάλυπτη αθωότητα εκτός από τη δύναμη της βαρύτητας εμπεριέχει ένα πλούσιο διάκοσμο με φωτεινό χρώμα και έντονα σχηματισμένο περίγραμμα.
Η θεραπεία που αναδίδουν μέσω της ευλάβειας οι εικόνες ισοδυναμεί με την επίκληση της αρχέτυπης κατανυκτικής αρμονίας, γίνεται το αποτύπωμα του ένθεου ιδανικού , ο αντικατοπτρισμός της αισθητικής τάξης και η κατάδυση εντός .
Η δημιουργός εξερευνά τα ανοικτά τοπία της ψυχής, αναζητά την καταγωγική αλήθεια τους .
Εκθέτει στα πρόσωπα τους εκστατικούς κυματισμούς του φωτός και την προοπτική της λεπτομέρειας τονίζοντας την απαλότητα της κίνησης ,την βιωματική συνομιλία, την ενδόμυχη ηρεμία και την εσωτερική φωνή της πίστης.’’Στην εκδήλωση και στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, η αντιδήμαρχος πολιτισμού και οικολογίας Βασιλεία Φουσκίδη, η εικαστικός Θάλεια Μαγδαληνού, ο εικαστικός-πρόεδρος της Ενωσης Εικαστιών ''Διώνη'' Μιχαήλ Μιχαλάκης και άλλοι. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 27 Απριλίου 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου