Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2016

Λαμπερά εγκαίνια της Μαριλένας Φωκά στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης.Από τις 16 ως τις 19 Ιουνίου 2016  διαρκεί η νέα ατομική έκθεση Αγιογραφίας της βραβευμένης αγιογράφου Μαριλένας Φωκά με τίτλο ‘’EN TOYTΩ NIKA (IN HOC SIGNO VINCES)’’ στο  χώρο του  Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, στην Ηλιούπολη ,Μαρίνου Αντύπα 134.


Στην έκθεση που  εγκαινιάστηκε στις 16 Ιουνίου 2016  η αγιογράφος παρουσιάζει 47 περίπου γνωστές Αγιογραφίες της  και τρεις καινούργιες εικόνες Αγίων Βυζαντινών Αυτοκρατόρων, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, του Αγίου Νικηφόρου Φωκά και του Αγίου Δούκα Ιωάννη Βατάτζη.Πρόκειται για τους τρεις Αυτοκράτορες που Αγιοποιήθηκαν καθώς “ με την εξωτερική πολιτική  και τις καινοτομίες τους έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία αλλά και στην Ορθοδοξία ‘’ όπως  τόνισε η Αγιογράφος στο κείμενο της διάλεξης που  έδωσε την ίδια μέρα σχετικά με τη διακυβέρνηση του Βυζαντίου από τους προαναφερθέντες, την σχέση τους με το όραμα του Κωνσταντίνου ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ αλλά και την Αγιογράφηση τους.


Κυρίαρχες εικόνες που εκτείθενται μαζί με τους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες είναι μια ακόμη εκδοχή της Παναγίας του Καζάν, οι στρατηλάτες Άγιοι :Λεόντιος, Δημήτριος, Γεώργιος και Φανούριος,η αγία Θάλεια.ο όσιος Λουκάς ο ιατρός.ο Ιησούς Πάσχων, άλλες αποτυπώσεις  της Παναγίας κ .α.


Στην εκδήλωση έπαιξε πιάνο ο γνωστός πιανίστας  Γιάννης Παπαβασιλείου.


Την έκθεση  προλόγησε ο Θεωρητικός - Ιστορικός Τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που επισήμανε μεταξύ άλλων :

’’ Η παραστατική όσμωση των αγιογραφιών της Μαριλένας Φωκά  με  δύναμη  βαρύτητας και συνείδησης εμπεριέχει τη ακριβή χρήση του φωτεινού χρώματος σε συνδυασμό  με την άρτια σχηματισμένη γραμμή και σχεδίαση.
Οι δημιουργίες της αναδίδουν ευλάβεια ,κατανυκτική αρμονία και προσήλωση στο μεγαλείο του ένθεου ιδανικού. Εξερευνούν και ανασύρουν την απόλυτη αλήθεια της πίστης μέσα από τη προοπτική της λεπτομέρειας, τους εκστατικούς κυματισμούς  και την απαλότητα της κίνησης. Εκφράζουν απερίσπαστα τη βιωματική συνομιλία και την ενδόμυχη, εσωτερική φωνή της αγιογράφου που συνειρμικά απορρέει από την τόνωση της αυτογνωσίας.’’


Στην έκθεση  εκτέθηκε για πρώτη φορά στο κοινό εικόνα της Θεοτόκου  της κόρης της αγιογράφου Θάλειας –Βαρβάρας Τρανταλίδου .
Επίσης  πίνακας της  διακεκριμένης εικαστικού Θάλειας Μαγδαληνού.Ολες οι συμμετέχουσες ελαβαν τιμητική διακριση για την προσφορά τους από την Ένωση καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης.Με την ευκαιρία της έκθεσης η Μαριλένα  Φωκά παρουσίασε στο κοινό  οικογενειακό έγγραφο του παππού της που αναφέρεται στη συμμετοχή του στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ,το οποίο εχει παραχωρήσει  στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης.  Στις  18 Ιουνίου 2016  στις 8.30 μμ η Αγιογράφος και κριτικός βιβλίου Μαριλένα Φωκά (ΜΑ) θα προσεγγίσει θεωρητικά την βραβευμένη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και αλλους επιστημονικούς φορείς ποιητική συλλογή του Λεόντιου Πετμεζά :‘’ΑΡΧΕΙΟ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ’’.Ή έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ένωσης Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών Ηλιούπολης ‘’Το Εργαστήρι’’.


Η θρησκειολογική επιμέλεια της έκθεσης έχει γίνει από την Μαριλένα Φωκά και η εικαστική επιμέλεια από  τον Λεόντιο Πετμεζά.

Θα είναι ανοικτή καθημερινά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου