Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016

Μάγεψε το κοινό η ‘’ Παναγία του Ντον’’ της Μαριλένας Φωκά στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά .


Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και εγκωμιαστικά σχόλια υποδέχτηκε το κοινό   την παρουσίαση της εκδοχής  της Παναγίας του Ντον  της βραβευμένης αγιογράφου Μαριλένας Φωκά  που εκτέθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά στα πλαίσια της εκδήλωσης του  Σύλλογου Φίλων Κλασσικής Μουσικής και Οπερας «Κυψέλη Τρανταλίδη»  του Γιώργου Τρανταλίδη.

Για τη συγκεκριμένη αγιογραφία της Μαριλένας Φωκά έχουν γράψει ένθερμη κριτική σημαντικοί ιστορικοί τέχνης.
Μεταξύ  άλλων ο Θεωρητικός - Ιστορικός Τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς έχει  επισημάνει παλαιότερα:
’’ Η παραστατική όσμωση την αγιογραφίας Παναγία του Ντον της Μαριλένας Φωκά  με  δύναμη  βαρύτητας και συνείδησης εμπεριέχει τη ακριβή χρήση του φωτεινού χρώματος σε συνδυασμό  με την άρτια σχηματισμένη γραμμή και σχεδίαση.
Η δημιουργία της αναδίδει φως αγάπης, ευλάβεια ,κατανυκτική αρμονία και προσήλωση στο μεγαλείο του ένθεου ιδανικού.
Εξερευνά και ανασύρει την απόλυτη αλήθεια της πίστης μέσα από τη προοπτική της λεπτομέρειας, τους εκστατικούς κυματισμούς  και την απαλότητα της κίνησης.
Εκφράζει απερίσπαστα τη βιωματική συνομιλία ,την απορρέουσα ενδόμυχη φλόγα , την συνειρμική εσωτερική φωνή  και την τόνωση της αυτογνωσίας της αγιογράφου’’.

Η εικόνα  της Παναγίας του Ντον έχει εκτεθεί στο παρελθόν σε ατομικές εκθέσεις της Αγιογράφου που θεωρήθηκαν σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα στο Επιστημονικό και Πολιτιστικό Κέντρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, στο Σπυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο Ψυχικού, στο Πολεμικό Μουσείο,στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο,στο χώρο τέχνης Δεληολάνης, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης και αλλού  ενώ μέσα στον Ιούλιο 2016 θα εκτεθεί στη νέα ατομική έκθεση της στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο  Μελισσίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου