Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2016

Mια σημαντική αγιογραφία της Μαριλένας Φωκά στο Χατζηκυριάκειο Ιδρυμα του Πειραιά.


Η  γνωστή εικόνα της βραβευμένης αγιογράφου Μαριλένας Φωκά  που αναπαριστά  τον τριετή Ιησού Χριστό  ανήκει πλέον στο Χατζηκυριάκειο  Ιδρυμα Πειραιά.


 Η αγιογραφία  έχει φιλοτεχνηθεί από την αγιογράφο στο εργαστήρι του  Ιερού Ναού του Προφήτη Ηλία στην Αγία Παρασκευή και εκτέθηκε μέχρι σήμερα στην ετήσια έκθεση Αγιογραφίας που διοργανώνεται κάθε χρόνο το εργαστήρι   και σε ατομικές εκθέσεις της αγιογράφου  στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης αποσπώντας  ευμενείς κριτικές. Δωρίθηκε από την αγιογράφο στο συγκεκριμένο  ίδρυμα γιατί  η ίδια πιστεύει  ότι η θέση του έργου  είναι ανάμεσα στα μικρά παιδιά που φιλοξενούνται  στον χώρο αυτό.


 Ο  διακεκριμένος θεωρητικός- ιστορικός τέχνης  Λεόντιος Πετμεζάς  έχει επισημαίνει για τον Μικρό Εμμανουήλ:

''Με στερεότητα διαπραγμάτευσης  και αβρότητα απέναντι στη θεματολογία  η αγιογράφος Μαριλένα Φωκά  τονίζει πρώτιστα στην διάρθρωση της εικόνας αυτής την αθωότητα του ιστορικού προσώπου. 
Η άρτια  απόδοση της με κατασκευαστική  οντότητα  και ασίγαστη φλόγα προβάλει τον ευαίσθητο ψυχισμό του θέτοντας  σε πρώτο πλάνο το μεγαλείο της ψυχής της.
Τα συγκροτημένα ιδεογράμματα της εξάρουν θαυμαστά τις  αρετές του ενώ η προοπτική της αγγίζει τη φωτοσκίαση με λιτότητα γραφής .
Η αγιογραφία διακρίνεται από την αρμονία των  χρωμάτων και  του σχεδιασμού  ενώ με ρυθμικό τόνο εκπέμπει μια θερμή  διάθεση  προς το θείο στοιχείο.
Με λεπτομέρεια και απαλότητα  εντάσσεται μεθοδικά σε ένα αδιάσπαστο σύνολο από επιμέρους θρησκειακά σημεία .
Η έμπνευση ως συνέχεια  της προσήλωσης  έντεχνα καταλήγει  με σκηνική οικονομία  σε μια σφαιρική ολοκληρωμένη  σύλληψη  γεμάτη από τις εντάσεις ενός ενστίκτου  που ενέχει επάλληλες ζώνες σεβασμού και ευσέβειας''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου